Bezoek Indonesië

In 2017 bezochten* Toos en Ivonne het prachtige Indonesië.
Na een paar dagen acclimatiseren op Bali vlogen we naar het eiland Flores, waar Fr. John ons opwachtte op het vliegveld. Het werd een prettig weerzien.
Hij nam ons mee naar de communiteit van de patersvan Steyl die ons verwachten en die ons in een mooie kamer onderbrachten. Hier konden we onze spullen uitpakken en kennis maken met de paters en met de omgeving.

We bezochten de vrouwengroepen die hun Ikat-weefsels verkopen op de lokale markt. Zij kregen les in weven van de moeder van John, die er een expert in is.

weefster

Weefster

Uitleg

Een van de vrouwen heeft een huiskapel, daar komen alle families bij elkaar om ons te ontmoeten. In dit Fatima-jaar zingen we allemaal samen het lied van ‘Maria van Fatima’.
We bezoeken de onovertroffen gekleurde meren van Kelimutu. Op West-Timor ontmoeten we verschillende gezinnen die gesteund worden door het project van Fr. John. Ze krijgen een koe, een varken of kippen; die leven van wat ze opscharrelen op het erf. De jonge dieren worden groot, krijgen jongen en de opbrengst zorgt ervoor dat er schoolgeld is voor de kinderen. De omgeving is fascinerend mooi en onbedorven. We logeren er bij de gastvrije zusters van Steyl en bij de broers van Fr. John, hoog in de bergen waar het erg koud wordt ’s nachts.

Kelimutu

Vissersfamilie op Timor

Sawa aan zee

*op eigen kosten

we laten jongeren in de Filippijnen en Indonesië naar school gaan.